Chevalierin historia

Etsimme aina uusia ratkaisuja, uusia yksityiskohtia ja uusia materiaaleja. Mutta ajattomasta muotoilusta emme koskaan luovu.

Varhaiset vuodet 1950-1980

Vuonna 1950 Arne Lundberg perusti Chevalier-yrityksen kotitilalleen pienessä Dalsjöforsin kylässä Boråsin kunnassa. Arne oli intohimoinen ratsastuksen harrastaja, ja yritys keskittyi aluksi pääasiassa ratsastushousujen, mutta myös tavallisten miesten housujen valmistukseen. Suurin osa tuotannosta tapahtui ompelijoiden toimesta, jotka työskentelivät omissa kodeissaan Lundbergin tilalla.

MERKKIPAALU 1:

Arne esitteli varhain vallankumouksellisen 4-suuntaisen joustokankaan, joka venyi sekä pituus- että leveyssuunnassa. Tämän uuden materiaalin ansiosta Chevalier pystyi valmistamaan mukavia ja toiminnallisia housuja. Perinteiset väljät ratsastushousut korvattiin nyt moderneilla, istuvilla ja joustavilla ratsastushousuilla.

Yritys kasvoi nopeasti ja alkoi pian toimittaa ratsastushousuja maan ratsupoliiseille. Chevalier hallitsi nyt 70 prosenttia Ruotsin ratsastushousumarkkinoista.

Uudet omistajat, uudet innovaatiot

Vuonna 1980 Arne Lundberg päätti myydä Chevalierin Unitecolle. Uniteco valmisti muun muassa univormuja valtiolle ja eri yrityksille. Tähän aikaan Chevalierin tuotteita myytiin jälleenmyyjien kautta Ruotsissa ja Norjassa.

Vuonna 1986 Jan Borekull, Sportmaster AB:n omistaja, osti Chevalierin yhdessä muiden sijoittajien kanssa. Sportmaster valmisti urheilu-, vapaa-ajan- ja työvaatteita ja toimitti muun muassa Ruotsin postin jakajille käytetyt pikeepaidat. Yrityksessä työskentelivät tuolloin Lars Björkman myyntijohtajana ja Lars Elovsson talousjohtajana.

1980-luvun puolivälissä tuotanto siirrettiin Ruotsista Suomeen ja vuonna 1987 Portugaliin.

Vuonna 1987 Lars Björkmanista tuli Chevalierin uusi toimitusjohtaja.

Vuonna 1988 yritys muutti Göteborgiin.

Vuonna 1991 suuren finanssikriisin jälkeen Lars Björkman, Lars Elovsson ja Kennet Truedsson ottivat Chevalierin haltuunsa. Yritys keskittyi nyt täysin metsästysvaatteiden ja -kenkien valmistukseen. Ratsastusvaatteiden tuotanto lopetettiin, ja yrityksen sloganiksi vaihdettiin "Chevalier - Quality and Craftsmanship".

Uudet omistajat kohtasivat vaikeita aikoja, kun korot nousivat lyhyessä ajassa 500 prosenttiin, Ruotsin kruunun arvo heikkeni ja toimittajille oli maksettava ulkomaan valuutassa.

Tähän aikaan metsästysvaatteissa käytettiin pääasiassa loden-kangasta, mollskinia, sotilassatiinia ja plyysi-kangasta, jotka olivat niin yleisiä, että näitä takkeja kutsuttiin "maaseututakeiksi". Toinen tärkeä vaate metsästäjille oli perinteiset metsästyshousut, joissa nahkasuojat roikkuivat saappaiden päällä.

MERKKIPAALU 2:

Vuonna 1992 Chevalier aloitti yhteistyön Gore-Texin kanssa, mikä osoittautui suureksi menestykseksi. Chevalier esitteli MONTANA-sarjan, joka koostui uudesta innovatiivisesta harjatusta polyesterimikrokuidusta valmistetusta takista sekä housuista, joissa oli Gore-Tex-kalvo.

Uusi mikrokuitukangas oli kevyt, kestävä, hiljainen ja pehmeä, ja se imi hyvin vähän vettä – täydellinen metsästysvaatteisiin.

Prototyyppejä lähetettiin edestakaisin Gore-Texille ja testattiin huolellisesti laboratoriossa laadun ja materiaalin hyväksymiseksi. Joskus Chevalierin piti tehdä muutoksia ennen uusintatestausta.

Montana-sarja sai suuren suosion ja tuli nopeasti kopioiduksi. Kangasta käytetään edelleen sekä Chevalierilla että muilla metsästysvaatteiden valmistajilla.

Anekdootti:

Portugalissa sijaitseva tehdas, jolla oli lisenssi valmistaa Gore-Tex-vaatteita, ei saanut valmistettua uusia italialaisia mikrokuitukankaita ajoissa. Chevalierin omistajat olivat kuitenkin niin varmoja sarjan menestyksestä, että he valmistivat prototyypit mollskinista – kankaasta, joka tuntui hyvin samanlaiselta kuin mikrokuitu. Onneksi kukaan ei huomannut eroa myyntiesittelyissä.

MERKKIPAALU 3:

MIDLAND-metsästysasu (ja Midland Light) lanseerattiin. Tämä metsästysasu, joka koostui takista ja housuista, toi innovatiivisen muutoksen, sillä Gore-Tex-kalvo laminoitiin ensimmäistä kertaa suoraan mikrokuitukankaaseen. Tämä paransi vedenkestävyyttä huomattavasti, koska vesi pysähtyi jo pintakankaaseen.

Chevalier erottui nyt kilpailijoista materiaalikehityksellään, ja tuotteista tuli kevyitä, joustavia, hiljaisia ja kuivana pysyviä. Muutaman kauden ajan Chevalierilla oli yksinoikeus tähän materiaaliin.

Vuonna 1999 Kennet Truedsson myi osuutensa Chevalierista kahdelle muulle omistajalle.

MERKKIPAALU 4:

Vuonna 2019 Chevalier myytiin Open Air Groupille, joka omistaa useita suuria metsästys- ja ulkoiluvaatemerkkejä.

Vuonna 2020 Chevalier juhli 70-vuotista historiaansa ja odotti innolla tulevia kausia täynnä uusia innovaatioita.

Vuonna 2025 Chevalier juhlii 75-vuotisjuhlavuottaan ja odottaa innolla tulevia kausia täynnä jännittäviä innovaatioita.